Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowy program o zdrowym jedzeniu  (Przeczytany 14674 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Przyjaciel forum
*


Punkty: +465/-51
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wpisy: 2966
Znajomi: 45
Dodaj do Dodaj do listy Znajomych


« Odpowiedź #15 : 28 Kwiecień, 2013, 22:40:38 »

A wraz z H2O herbicydy, substancje ropopochodne, żelazo na maxa itp. Jak teraz to nie wiem, dlatego pytam Mrugnięcie Próbuję znaleźć pewien związek przyczynowo skutkowy. Temat nie był poruszany nigdy, no może raz na stronie LKO (sławetna elektroliza), którą doprowadził do Sądu, nie wiem czy Ś.P. ale na pewno nieżyjący już Pan Kończyk.
Moje pytanie dotyczyć będzie tego, ile jest wody w wodzie?

@Jola. W marketach też jest pyszne jedzonko Mrugnięcie
Zgłoś do moderatora   Zapisane


*

Punkty: +214/-137
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wpisy: 590
Znajomi: 1
Dodaj do Dodaj do listy Znajomych



WWW
« Odpowiedź #16 : 04 Maj, 2013, 23:46:55 »

Ten z prawej jest zdrowszy?
Ciężko ocenić, który jest zdrowszy.
Musi smakować bajecznie.
Po wypieczeniu, obydwa znikają tak samo szybko, jak ich bajeczna smakowitość a i ocena zdrowotności też nie nadąża.

Dzisiaj, dla relaksu i odpoczynku od rzeczy poważnych...
...o frykasach!

Celebryci, "VIP-y" i inne cuda cywilizacji mają swoje ulubione dania.
Znamy czarny kawior i szampan.

Czarny kawior i szampan.jpg



Na pewno jest to tak dobre jak i drogie.

Aby nie popaść w kompleksy, proponuję coś bardzo smakowitego i modnego.
Modnego, bo celebryci ostatnio "modujują" się nieoczekiwanymi połączeniami potraw.

Ze swojej strony, proponuję takie oto połączenie:

Ziemniak i żurawinówka.JPG


Ziemniak pieczony i żurawinówka.

Ziemniaka nacinamy nożem, na głębokość ok. 1,0 cm, na krzyż, posypujemy odrobiną Vegety i polewamy łyżeczką oleju rzepakowego. Następnie owijamy go folią aluminiową i pieczemy go w piekarniku w temperaturze ok. 180° C przez ok. 1 godzinę.
Po wydłubaniu ziemniaka z folii zapodajemy go na talerz.

Ziemniak.JPG


Do kieliszka wlewamy nalewkę żurawinową. Nalewka musi być własnej "roboty". W sklepie takiej nie dostaniemy, za żadne pieniądze.
Spirytus kupujemy w sklepie - z polskiego polmosu.
Żurawina musi być Polska, z Podlasia. Może być też z Białorusi ale to już ostateczność. Żurawina z poza kontynentu europejskiego, absolutnie nie nadaje się.
Przepis na żurawinówkę:
Do spirytusu i żurawiny dodajemy...
E...
...dodajemy jeszcze to co jest w przepisie, ale przepis jest tajemnicą i jest zamknięty w drewnianej skrzynce i zakopany gdzieś tam w sadzie Duży uśmiech aby go wykrywaczem metalu nie odnaleźć.

Żurawinówka, zrobiona według podanego powyżej przepisu, wygląda tak:

Żurawinówka.JPG


Kieliszek jest z "Huty Julia" w Piechowicach, talerzyk angielski, jako najbardziej oddający klimat "wiejskiego jadła".

Tym oto sposobem, "dowalając" celebrytom, mamy "na bogato" nasze własne i oryginalne danie.
Zapewniam, że nie ustępuje ono kawiorowi z szampanem.
W dodatku, ma tę zaletę, że nie "capi" nieświeżą rybą Duży uśmiech

Pozdrawiam

tsetse

Czarny kawior i szampan.jpg

* Czarny kawior i szampan.jpg (21.48 KB, 225x194 - powiększony/pobrany 468 razy.)
Ziemniak i żurawinówka.JPG

* Ziemniak i żurawinówka.JPG (222.28 KB, 705x759 - powiększony/pobrany 509 razy.)
Ziemniak.JPG

* Ziemniak.JPG (210.55 KB, 754x535 - powiększony/pobrany 507 razy.)
Żurawinówka.JPG

* Żurawinówka.JPG (203.09 KB, 515x977 - powiększony/pobrany 502 razy.)
« Ostatnia zmiana: 04 Maj, 2013, 23:56:12 wysłane przez tsetse » Zgłoś do moderatora   Zapisane

Aequitas et Veritas
Przyjaciel forum
*


Punkty: +465/-51
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wpisy: 2966
Znajomi: 45
Dodaj do Dodaj do listy Znajomych


« Odpowiedź #17 : 05 Maj, 2013, 00:13:30 »

Nie wiedziałem żeś taki burżuj Uśmiech ze szczególnym uwzględnieniem kolekcji szkła Mrugnięcie patrz fot. 1

Gadu gadu, a tu raport o stanie środowiska znalazłem. Czytajcie i podzielcie się swoimi wrażeniami.
bip.um-luban.dolnyslask.pl/plik.php?id=3616
Zgłoś do moderatora   Zapisane


*

Punkty: +214/-137
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wpisy: 590
Znajomi: 1
Dodaj do Dodaj do listy Znajomych



WWW
« Odpowiedź #18 : 05 Maj, 2013, 00:28:56 »

Nie wiedziałem żeś taki burżuj Uśmiech
Duży uśmiech
Mam też walonki, ale w wypasionej wersji.
Oczywiście, główny składnik tych walonków to filc, ale nazywam je "skóro-walonki" a nie "gumo-filce" Duży uśmiech

Tam gdzie w gumofilcach jest guma, u mnie jest skóra, podeszwa i obcas też są ze skóry, podeszwa jest nabijana drewnianymi ćwiekami.
Są cieplutkie i wygodne. Burżuj w byle czym nie chodzi Duży uśmiech
Mają jednak jeden feler. Do skórzanych obcasów intensywnie przykleja się śnieg i w trakcie chodzenia obcas "rośnie" i zaczynam chodzić jak "baba" na szpilkach Duży uśmiech
Muszę je dać do szewca aby nabił gumę na spód.

Jakiś czas temu, kupiłem na targu urządzenie, które może zmienić gospodarstwo w mocarstwo! Za jedyne 50,- zł! Wręcz nie do wiary, ale o tym może kiedyś...
Za dużo chętnych by było, "Kometa" z Pisarzowic to by pierwszy w kolejce stanął Duży uśmiech

Pozdrawiam

tsetse
Zgłoś do moderatora   Zapisane

Aequitas et Veritas
Przyjaciel forum
*


Punkty: +465/-51
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wpisy: 2966
Znajomi: 45
Dodaj do Dodaj do listy Znajomych


« Odpowiedź #19 : 05 Maj, 2013, 01:38:01 »

Kiedy odprawimy Pana "Saurona" a odprawimy na pewno prędzej czy później, musimy zrobić jakiś ewent, a nawet walonki na głowę zasadzę i, jak trzeba, za Annę Grodzką przebrać się mogę (desperado), byleby było normalnie... przynajmniej normalnie, w tym gminnym syfilisie.
Zgłoś do moderatora   Zapisane


*

Punkty: +214/-137
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wpisy: 590
Znajomi: 1
Dodaj do Dodaj do listy Znajomych



WWW
« Odpowiedź #20 : 05 Maj, 2013, 23:40:10 »

Nieuchronnie zbliża się koniec...  Duży uśmiech
Długiego łykendu też Duży uśmiech

Na ten koniec, coś smakowitego.
Co prawda, na efekt trzeba poczekać, ale warto.
Tym razem, przepis nie jest objęty tajemnicą.

Suszony schab.
Wędzenia nie ma wcale.
Bierzemy schaba, karkówkę, szynkę albo coś.
Na 1 kg mięsa dajemy około 40 gram rozgniecionego czosnku i tyle samo soli.
Schaba nacieramy czosnkiem z solą i oblepiamy kolendrą. Kolendry używamy tyle ile zdoła się przylepić do schaba.

1. Przygotowanie schaba do leżakowania w lodówce..JPG


Wkładamy do naczynia i do lodówki na 10 dni.
Jak puści trochę soku to odlewamy a mięso obracamy raz dziennie.
Po 10 dniach zawijamy w pieluchę i wieszamy w lekko przewiewnym miejscu na kolejne 10 dni.
Pielucha zabezpiecza przed zbyt szybkim wysychaniem oraz przed dostępem much.

2. Suszenie schaba..JPG


Po tym wyjmujemy z pieluchy i wkładamy na 10 dni do lodówki.
Po 10 dniach, możemy schaba już podawać, krojąc w bardzo cieniutkie plasterki.

3. Tuż przed konsumpcją schaba..JPG


Przepis można modyfikować, używając różnych przypraw, jedynie sól i czosnek pozostawiamy bez zmian.
Na przykład, raz jak robiłem ten schab to na samym początku natarłem go pieprzem cayenne a dopiero później czosnkiem z solą. Do czosnku z solą dodałem trochę zmielonej kolendry a dopiero resztą kolendry oblepiłem schaba.
Można też użyć pieprzu kolorowego. Część tego pieprzu mielimy i część mieszamy z solą i czosnkiem. Resztę nie zmieloną, mieszamy z kolendrą. Wpierw nacieramy zmielonymi przyprawami, później czosnek z solą i na koniec oblepiamy przyprawami nie mielonymi.

Można też próbować suszyć (na własną odpowiedzialność) trochę dłużej nawet 15 do 20 dni, byle nie za szybko - najlepiej w chłodnym zacienionym pomieszczeniu, bez przeciągów, im wolniej schnie, tym lepiej. Z czasem suszenia można eksperymentować - im chłodniej tym lepiej i tym dłużej można suszyć.
Jak za szybko się suszy to z wierzchu wyschnie a w środku nie.

Dużo ciekawości można znaleźć tu:
http://www.wedlinydomowe.pl/

Smacznego.

Pozdrawiam

tsetse

1. Przygotowanie schaba do leżakowania w lodówce..JPG

* 1. Przygotowanie schaba do leżakowania w lodówce..JPG (46.9 KB, 448x336 - powiększony/pobrany 423 razy.)
2. Suszenie schaba..JPG

* 2. Suszenie schaba..JPG (61.54 KB, 336x448 - powiększony/pobrany 403 razy.)
3. Tuż przed konsumpcją schaba..JPG

* 3. Tuż przed konsumpcją schaba..JPG (41.94 KB, 448x336 - powiększony/pobrany 480 razy.)
« Ostatnia zmiana: 05 Maj, 2013, 23:46:04 wysłane przez tsetse » Zgłoś do moderatora   Zapisane

Aequitas et Veritas



Punkty: +21/-2
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wpisy: 92
Znajomi: brak
Dodaj do Dodaj do listy Znajomych



« Odpowiedź #21 : 06 Maj, 2013, 10:45:37 »

Tsetse, przepis nie można , a trzeba zmodyfikować.
Zamiast pieluchy, bo o takową trudno,
trzeba zastosować pieluchomajtki,
rozmiar w zależności od kg mięcha.
Zgłoś do moderatora   Zapisane
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Pokrewne Tematy
Temat Zaczęty przez Odpowiedzi Wyświetleń Ostatnia wiadomość
Program Lawa - 28, 29 czerwiec 2008r. Kalendarz wydarzeń « 1 2 » Iza 15 13333 Ostatnia wiadomość 01 Lipiec, 2008, 11:34:46
wysłane przez simon75
Nowy obiekt / Nowy basen powstanie w Bolesławcu Bieżące wiadomości Black 0 4095 Ostatnia wiadomość 25 Marzec, 2010, 22:42:55
wysłane przez Black
HP: Program wymiany baterii do notebooka HP Serwis komputerowy Black 0 1951 Ostatnia wiadomość 25 Maj, 2010, 21:11:32
wysłane przez Black
Program pomocy Romom w Lubaniu Bieżące wiadomości Leo 0 2441 Ostatnia wiadomość 22 Lipiec, 2010, 10:19:54
wysłane przez Leo
Nowy program przeciwdziałania przemocy w rodzinie Polecane - Strona główna red. 0 2110 Ostatnia wiadomość 25 Listopad, 2011, 11:08:18
wysłane przez red.
Nowy Komendant Straży Miejskiej Hydepark andriu84 14 10596 Ostatnia wiadomość 04 Styczeń, 2013, 11:15:25
wysłane przez misericordia
Nowy rok - nowe wyzwania. Powiat lubański w 2013 roku. Polecane - Strona główna red. 10 9942 Ostatnia wiadomość 25 Marzec, 2013, 09:45:50
wysłane przez widelec
Nowy Sekretarz w Urzędzie Miasta Hydepark « 1 2 ... 10 11 » tolerancja 151 78661 Ostatnia wiadomość 25 Czerwiec, 2013, 23:37:56
wysłane przez Jola
Program obchodów świąt majowych Polecane - Strona główna x 12 9077 Ostatnia wiadomość 06 Maj, 2014, 14:30:02
wysłane przez Lider
KWW NOWY LUBAŃ Hydepark « 1 2 ... 7 8 » oaza 105 51013 Ostatnia wiadomość 14 Listopad, 2014, 23:40:43
wysłane przez x