Ten z prawej jest zdrowszy?
Ciężko ocenić, który jest zdrowszy.
Musi smakować bajecznie.
Po wypieczeniu, obydwa znikają tak samo szybko, jak ich bajeczna smakowitość a i ocena zdrowotności też nie nadąża.
Dzisiaj, dla relaksu i odpoczynku od rzeczy poważnych...
...o frykasach!
Celebryci, "VIP-y" i inne cuda cywilizacji mają swoje ulubione dania.
Znamy czarny kawior i szampan.
Na pewno jest to tak dobre jak i drogie.
Aby nie popaść w kompleksy, proponuję coś bardzo smakowitego i modnego.
Modnego, bo celebryci ostatnio "modujują" się nieoczekiwanymi połączeniami potraw.
Ze swojej strony, proponuję takie oto połączenie:
Ziemniak pieczony i żurawinówka.Ziemniaka nacinamy nożem, na głębokość ok. 1,0 cm, na krzyż, posypujemy odrobiną Vegety i polewamy łyżeczką oleju rzepakowego. Następnie owijamy go folią aluminiową i pieczemy go w piekarniku w temperaturze ok. 180° C przez ok. 1 godzinę.
Po wydłubaniu ziemniaka z folii zapodajemy go na talerz.
Do kieliszka wlewamy nalewkę żurawinową. Nalewka musi być własnej "roboty". W sklepie takiej nie dostaniemy, za żadne pieniądze.
Spirytus kupujemy w sklepie - z polskiego polmosu.
Żurawina musi być Polska, z Podlasia. Może być też z Białorusi ale to już ostateczność. Żurawina z poza kontynentu europejskiego, absolutnie nie nadaje się.
Przepis na żurawinówkę:
Do spirytusu i żurawiny dodajemy...
E...
...dodajemy jeszcze to co jest w przepisie, ale przepis jest tajemnicą i jest zamknięty w drewnianej skrzynce i zakopany gdzieś tam w sadzie
aby go wykrywaczem metalu nie odnaleźć.
Żurawinówka, zrobiona według podanego powyżej przepisu, wygląda tak:
Kieliszek jest z "Huty Julia" w Piechowicach, talerzyk angielski, jako najbardziej oddający klimat "wiejskiego jadła".
Tym oto sposobem, "dowalając" celebrytom, mamy "na bogato" nasze własne i oryginalne danie.
Zapewniam, że nie ustępuje ono kawiorowi z szampanem.
W dodatku, ma tę zaletę, że nie "capi" nieświeżą rybą
Pozdrawiam
tsetse