Po przymusowej, trzymiesięcznej przerwie spowodowanej zmianami, Restauracja „Zum gebratenen Storch“ („Pod pieczonym bocianem”) od 29 marca 2013 będzie ponownie otwarta.
Zarząd Naszego Zoo od wielu lat aktywnie pracuje nad „budową mostów” pomiędzy Polską i Niemcami poprzez intensywne działania marketingowe po polskiej stronie jak również projekty integracyjne, których efektem są między innymi dwujęzyczne tablice informacyjne w Naszym Zoo.
Jesteśmy bardzo dumni z faktu, iż wraz z nowymi, polskimi dzierżawcami Panią Anna Cerobską i Panem Grzegorzem Cerobskim będziemy mogli kontynuować politykę współpracy przygranicznej także w naszej gastronomii. Rodzina Państwa Cerobskich posiada duże doświadczenie w branży gastronomicznej i wspólnie prowadzić będzie restaurację „Pod Pieczonym bocianem".
W różnorodnym menu znajdzie się coś dla każdego podniebienia: potrawy kuchni domowej, specjalności kuchni polskiej oraz dania wegetariańskie. Oferta restauracji zawierać będzie również organizację przyjęć rodzinnych oraz biznesowych, które można będzie rezerwować pod dotychczasowym nr tel. : + 49 3581-879170. Nowi dzierżawcy maja wiele pomysłów na uatrakcyjnienie naszej restauracji, dlatego wszyscy goście spodziewać mogą się wielu niespodzianek.
Intensywne starania Tierparku jako „Naszego Zoo“, mające na celu przybliżenie życia ogrodu zoologicznego z sąsiedniego miasta Goerlitz, odnoszą coraz większe sukcesy. Dyrektor Naszego Zoo Dr Sven Hammer został nominowany do zgorzeleckiego plebiscytu „Człowiek roku 2012” w kategorii „Osobowość roku”. Głosy w plebiscycie można oddawać do końca marca. Więcej na ten temat na naszej stronie
https://www.facebook.com/nasze.zoo.goerlitz.zorzelec