Dane dotyczące żywności modyfikowanej, daje do myślenia..
Rośliny uprawne dopuszczone do obrotu przez UE
W pierwszym pokoleniu roślin r-DNA zwracano przede wszystkim uwagę na poprawę cech rolniczych, celem zmniejszenia strat oraz kosztów produkcji, koncentrując się na tolerancji na herbicydy, odporności na owady-szkodniki oraz wirusy. W przyszłości zamierzano uzyskać rośliny odporne na suszę, zasolenie oraz temperaturę.
(cel szczytny)
Jak dotąd, do obrotu na rynku UE dopuszczona została jedynie modyfikowana genetycznie soja i kukurydza (tab. 2), do Komisji zgłoszono jednak kilka odmian roślin, które zgodnie z Dyrektywą w Sprawie. Żywności Nowatorskiej można w zasadzie uznać za porównywalne z uprawami tradycyjnymi. Na załatwienie czeka też kilka innych wniosków, na różnych etapach autoryzacji, jednak z uwagi na czasowe wstrzymanie, w 1998 r., doświadczeń polowych nie wydano jeszcze żadnej decyzji. W USA ponad 50 roślin spożywczych zawierających rekombinacyjny DNA (r-DNA) zostało pozytywnie ocenionych przez Agencję do Spraw Żywności i Leków (FDA). Oprócz nowych upraw r-DNA, zmodyfikowanych celem poprawy cech rolniczych (tolerancja na herbicydy i owady-szkodniki), na uwagę zasługują [1]: rzepak o wysokim poziomie syntezy fitazy (BASF), soja o wysokiej zawartości kwasu oleinowego (DuPont), dynia odporna na wirusy (Seminis Vegetable Seeds), pomidor o zmodyfikowanym procesie dojrzewania (Agritope), canola - laurate canola (Calgene) oraz pomidor o przedłużonej przechowalności (Calgene and Zebeca Plant Science).
W 2000 r. pod uprawę roślin zmodyfikowanych genetycznie (lub transgenicznych) przeznaczono ogółem ponad 44 mln ha, przy czym na Stany Zjednoczone – lidera rynkowego – przypadało 68%, a na drugi w kolejności kraj – Argentynę – 23%.W Europie, w konsekwencji decyzji politycznych, powierzchnia ta zbliżona jest do zera.
Modyfikacja oleju
Olej roślinny jest jednym z najważniejszych towarów na świecie; jego roczna produkcja wynosi obecnie 65 mln ton metrycznych. Stosując technologię r-DNA można ulepszyć takie ważne jego cechy, jak wartość odżywcza, odporność na utlenianie oraz użytkowność.
Modyfikacja białka
Przykładem może być poprawa jakości białka poprzez zwiększenie poziomu aminokwasów specyficznych oraz podstawowych; poprawa użytkowności białka, np. jakości glutenu w mące lub emulgowalności białka sojowego.
Modyfikacja cech sensorycznych
Modyfikacja procesu dojrzewania oraz tekstury takich roślin, jak np. pomidory, banany, truskawki, ananasy; zwiększenie słodkości owoców lub poziomu związków aromatycznych.
Przemysł spożywczy zainteresowany jest nie tylko transgenicznymi roślinami, ale także transgenicznymi mikroorganizmami. Mogą one służyć jako kultury starterowe w produkcji żywności (np. sery, jogurt, wino, chleb, mięso) lub też mieć zastosowanie w procesach fermentacji dla uzyskania enzymów, barwników, kwasów organicznych itd.
Zwolennicy technologii r-DNA...
* Zwiększenie, w skali ogólnoświatowej, podaży żywności, a jednocześnie obniżenie kosztów jej produkcji.
* Możliwość zwiększania wartości odżywczej pokarmów, w tym uzyskiwanie produktów o unikalnym składzie, przeznaczonych dla społeczeństw, których pożywienie wykazuje niedobór podstawowych składników odżywczych.
* Wydłużenie przechowalności warzyw i owoców.
* Uzyskanie produktów żywnościowych o zmniejszonej alergenności.
* Opracowanie żywności funkcjonalnej, szczepionek i innych tego typu produktów o właściwościach prozdrowotnych i leczniczych.
* Stosowanie zabiegów uprawowych bardziej przyjaznych dla środowiska.
(jakoś trudno w to wierzyć.. pijąc mleko, które nie kiśnie )
Większość badaczy uważa, że zastrzeżenia co do bezpieczeństwa zdrowotnego oraz zagrożenia dla środowiska są, z naukowego punktu widzenia, bezpodstawne.
Ciekawi mnie jaką opinię na ten temat będą miały moje wnuki i prawnuki?
pod tym linkiem jest już naprawdę strasznie
http://www.biotechnolog.pl/gmo-5.htm