|
 |
« : 24 Sierpień, 2011, 09:15:30 » |
|
• Co sprawiło ,że podjęła Pani decyzję o przejściu na emeryturę? Przepisy prawa pozwoliły kobietom do roku 1953 na skorzystanie z wcześniejszych emerytur. To pozwoliło mi na podjęcie decyzji przejścia na emeryturę aby wreszcie zająć się sobą i wnukami. • Zacznijmy od początku… kiedy objęła Pani stanowisko Skarbnika Powiatu? Pamiętam, jak przed trzynastu laty zagubiona wkraczałam w wir pracy tworzenia dokumentów w nowo powstałej jednostce samorządu terytorialnego. Obejmując stanowisko skarbnika powiatu podjęłam się bardzo trudnego i odpowiedzialnego zadania. Nie ukrywam ,że wiele spraw było dla mnie nowym wyzwaniem. • Jak wspomina Pani pierwszy rok swojej pracy? Pierwszy rok pracy w starostwie był dla mnie bardzo trudnym okresem, ogrom nowych zadań - współpraca z Radą i Zarządem Powiatu – nie miałam doświadczenia z tego zakresu. Nie ukrywam ,że trochę się bałam, ale starałam się, jak tylko mogłam najlepiej wywiązać się z powierzonych mi obowiązków, a także pomagać innym. • Czym dla Pani była ta praca? Swoją pracę zawsze traktowałam jako ,,służbę”. Gdy obejmowałam stanowisko, obiecałam swoją pracę wypełniać sumiennie i starannie. Myślę ,że dotrzymałam słowa. A świadczą o tym opinie o budżetach i sprawozdaniach budżetowych, gdzie żadna z uchwał rady i zarządu dotycząca finansów powiatu lubańskiego nie została zakwestionowana przez organy nadzoru. Również kontrole NIK, UKS, RIO, DUW, ZUS i inne – wszystkie kończyły się oceną pozytywną. Twardą ręką trzymałam finanse samorządu. Zawsze skrupulatnie, sumiennie i cierpliwie wyliczałam wszystkie dochody i wydatki, wykorzystując każdą okazję do zaoszczędzenia choćby grosika. Spędziłam tu spory kawał życia. Miałam szczęście pracować z ludźmi wielkiego serca, którzy dbali o dobro powiatu lubańskiego. • Kończąc, podsumujmy Pozostawiam Powiat Lubański z najwyższym w historii powiatu budżetem, wykupionymi obligacjami oraz przygotowanym do przyjęcia (do budżetu powiatu) dotacji w wysokości ponad 18 milionów złotych na „Wsparcie jednostek samorządu terytorialnego w działaniach stabilizujących system ochrony zdrowia. Dodatkowo z kilkumilionowymi wolnymi środkami finansowymi do rozdysponowania. Po 36 latach swojej pracy, w tym 21 latach pracy w samorządzie, a 13 latach służby w powiecie mogę powiedzieć ,że przez wspólną i ciężką pracę dotarłam do końca jednego z etapów mojego życia. Dzisiaj po wszystkich chwilach, nie zawsze łatwych dziękuje Panu Staroście, członkom Zarządu, Radnym Rady Powiatu Lubańskiego, Sekretarzowi Powiatu, kierownikom jednostek organizacyjnych powiatu, służb, inspekcji i straży, przedstawicielom Banków i podmiotów współpracujących z powiatem, kierownikom komórek organizacyjnych Starostwa za współpracę, za wspólne podejmowanie decyzji i rozwiązywanie problemów. To dzięki Państwa zaangażowaniu, pomocy i wsparciu mogłam realizować swoje obowiązki. • Dziękuję za rozmowę i życzę sukcesów w realizacji osobistych zamierzeń
|