|
|
« : 04 Czerwiec, 2008, 21:41:36 pm » |
|
1 kg ziemniaków 3 łyżki ostrej papryki sok z limonki, olej, sól i ocet
Jako dodatki: gotowana kolba kukurydzy, cebula, 1 cała ostra papryka, jajko na twardo, siekana nać pietruszki, kawałki smażonej ryby, świeży ser , oliwki
Ugotować obrane ziemniaki w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny octu. Odcedzić i kiedy będą jeszcze gorące, ugnieść widelcem na puree. Doprawić solą, odrobiną oliwy, mieloną papryką i sokiem z limona. Mieszać i ugniatać aż powstanie gładka, jednolita masa.
Sos: cebulę drobno posiekać, pokropić sokiem z limona, odsączyć, wymieszać z posiekaną papryką i nacią pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z limona. Można dodać parę kropli oliwy. Dokładnie wymieszać.
Masę ziemniaczaną przełożyć do półmiska, wyrównać, podzielić na kwadratowe porcje i podawać każdą porcję polaną sosem i obłożoną dodatkami: kawałkiem smażonej ryby, ćwiartką jajka na twardo, oliwkami, plasterkiem sera, kawałkiem kukurydzy
|