Szanowni Państwo Pragnę poinformować, iż wspólnie z lubańską Policją rozpoczynamy cykl szkoleń edukacyjnych dla dzieci i młodzieży pt.
„Jestem widoczny”.
Program edukacyjny ma na celu uświadomić dzieciom i młodzieży lubańskich przedszkoli, szkół podstawowych oraz szkół gimnazjalnych zasadność korzystania z materiałów odblaskowych. Pragnąc zapobiec wypadkom , miasto zakupiło tuby szkoleniowe, dzięki którym łatwo dostrzec, jaka jest różnica pomiędzy osobą bez kamizelki odblaskowej oraz z założoną kamizelką.
Ma to na celu wizualne dostrzeżenie różnicy w widoczności dla kierowców, szczególnie późnym wieczorem i nocą osoby z kamizelką i bez niej.
Mam nadzieję, iż program spotka się z dobrym przyjęciem przez dzieci i młodzież, oraz że przyniesie pożądany efekt, a mianowicie że coraz częściej będziemy spotykać mieszkańców miasta, posiadających materiały odblaskowe
przy sobie.
Pierwsze szkolenie odbędą przedszkolaki udające się na Rajd „ Łużyckie Wędrówki” w ramach „Międzynarodowego Rajdu „3Dni, 3 Kraje,
3 Wędrówki”.
Funkcjonariusz Policji spotka się z nimi w dniu
13 kwietnia (środa) 2011r.
- o godz. 12.30 w Niepublicznym Przedszkolu przy ul. Słoneczna 2
- o godz. 13.15 w Miejskim Przedszkolu Nr 5 – ul. Mieszka II 1
Wszyscy uczestnicy szkoleń otrzymają kamizelki z herbem miasta Lubania
i napisem z tyłu „Jestem widoczny” lub opaski z napisem „Miasto Lubań”
Kolejne szkolenia odbędą się w szkołach podstawowych i gimnazjalnych
zgodnie z grafikiem ustalonym przez Powiatową Komendę Policji w Lubaniu.
Ponadto informuję, iż w Punkcie Informacji Turystycznej są do nabycia książeczki „Jeżdżę bezpiecznie rowerem”
Arkadiusz Słowiński
Burmistrz Miasta Lubań