Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Ten temat nie był jeszcze oceniany!
Oceń ten temat! Ocena:
Autor Wątek: Kurczak z Marengo  (Przeczytany 2028 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
GModerator

*****
*

Punkty: +11/-1
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wpisy: 381
Znajomi: 4
Dodaj do Dodaj do listy Znajomych



« : 04 Czerwiec, 2008, 22:03:12 »

4 filety z kurczaka
25 dag pieczarek pokrojonych w plasterki
5 małych cebul drobno posiekanych
1 ząbek czosnku, posiekany
2 łyżeczki zmielonej albo drobno posiekanej natki pietruszki
Ćwierć szklanki mąki
1 puszka pomidorów
1 szklanka białego wina
1 łyżka brandy
1 łyżeczka soli
Pół łyżeczki pieprzu
Kilka łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka koncentratu pomidorowego

Filety z kurczaka przekroić na pół. Wymieszać mąkę, sól, pieprz i oprószyć kurczaka. W rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć kurczaka przez kilka minut, wyjąć go z rondla. Do garnka dodać cebulę, czosnek, pieczarki i pietruszkę. Smażyć kilka minut, często mieszając. Dodać pomidory, wino, brandy, koncentrat pomidorowy i łyżkę mąki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 minut.
Dodać kurczaka, dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.

Zgłoś do moderatora   Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do: