|
|
« : 06 Kwiecień, 2008, 15:40:07 pm » |
|
SKŁADNIKI
200g młodej cukinii 3 łyżki oliwy 3 jajka 1 łyżka posiekanej bazylii(najlepiej świeżej) 1 łyżka masła 5 łyżek parmezanu 2 łyżki startego parmezanu sól pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA Przygotowanie: Cukinię należy wypłukać, osuszyć i odciąć zdrewniałe końce. Resztę kroimy na cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cukinię i smażymy, aż zacznie się rumienić. Jajka wbijamy do miski. Masło siekamy i dodajemy do jajek wraz z bazylią i podsmażoną cukinią. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy i wlewamy masę. Smażymy na średnim ogniu. Gdy omlet zaczyna gęstnieć, posypujemy go Parmezanem i wstawiam( najlepiej z patelnią) do piekarnika nagrzanego do 220-240*C Jednak jeżeli ktoś nie ma ochoty na takie zabawy może omlet usmażyć w sposób tradycyjny...jeżeli jednak zdecydowaliśmy się na pieczenie, wystarczy poczekać aż ser się rozpuści.
|