Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Ten temat nie był jeszcze oceniany!
Oceń ten temat! Ocena:
Autor Wątek: Omlet z cukinią  (Przeczytany 2282 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
GModerator

*****
*

Punkty: +11/-1
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wpisy: 381
Znajomi: 4
Dodaj do Dodaj do listy Znajomych



« : 06 Kwiecień, 2008, 15:40:07 pm »

SKŁADNIKI

200g młodej cukinii
3 łyżki oliwy
3 jajka
1 łyżka posiekanej bazylii(najlepiej świeżej)
1 łyżka masła
5 łyżek parmezanu
2 łyżki startego parmezanu
sól
pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Przygotowanie: Cukinię należy wypłukać, osuszyć i odciąć zdrewniałe końce. Resztę kroimy na cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cukinię i smażymy, aż zacznie się rumienić. Jajka wbijamy do miski. Masło siekamy i dodajemy do jajek wraz z bazylią i podsmażoną cukinią. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy i wlewamy masę. Smażymy na średnim ogniu. Gdy omlet zaczyna gęstnieć, posypujemy go Parmezanem i wstawiam( najlepiej z patelnią) do piekarnika nagrzanego do 220-240*C Jednak jeżeli ktoś nie ma ochoty na takie zabawy może omlet usmażyć w sposób tradycyjny...jeżeli jednak zdecydowaliśmy się na pieczenie, wystarczy poczekać aż ser się rozpuści.
« Ostatnia zmiana: 06 Kwiecień, 2008, 15:58:18 pm wysłane przez Izis » Zgłoś do moderatora   Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do: