Jak poinformował dziennik Lwówek Śląski. net, lwóweckie piwo, cenione przez smakoszy w regionie, pojawi się na festiwalu Piwa już w połowie czerwca.Jednak na złocisty napój w sklepach poczekamy jeszcze 3 miesiące.
Mimo ciągłych prac remontowo-budowlanych w lwóweckim browarze rozpoczęło się pierwsze warzenie piwa od 2007 roku. Nad procesem warzenia czuwa dyrektor browaru Irena Galicka. Już za kilka tygodni poznamy smak tak długo oczekiwanego piwa z Lwówka Śląskiego.
Browar w Lwówku Śląskim cały czas przechodzi gruntowną renowację, aby doprowadzić browar do perfekcji. Marek Jakubiak właściciel browaru remontuje praktycznie wszystko od podstaw. Wielu mieszkańców Lwówka Śląskiego, którzy odwiedzali browar nie poznali jego wnętrza. Zostało wymienione praktycznie wszystko, jeśli chodzi o wygląd wizualny, który robi niesamowite wrażenie. Browar jest też przygotowywany pod kątem turystów, których czeka wiele ciekawych atrakcji .
Prawdziwą niespodzianką był fakt, że 20 maja miało miejsce pierwsze warzenie piwa od 2007 roku. Nad całym procesem czuwa Irena Galicka dyrektor browaru Lwówek 1209. To właśnie 20 maja uwarzono dwie warki piwa jasnego o ekstrakcie 12,1. Tak zwane śrutowanie słodu rozpoczęło się już dzień wcześniej (potrzeba około 2 tony słodu na jedną warkę). Zacieranie pierwszej warki rozpoczęło się o godzinie 10.30, wybicie o godzinie 19.00. Drugą warkę zrobiono od razu po tej pierwszej. Już drugiego dnia około godziny 7 rano można było zaobserwować grubą warstwę pijany, co świadczy o procesie fermentacji.
Najprawdopodobniej już w połowie czerwca podczas festiwalu piwa, który odbędzie się w Lwówku Śląskim będziemy mogli spróbować młodego piwa lwóweckiego. Cały proces warzenia piwa potrwa jednak około trzech miesięcy – wtedy będziemy mogli zobaczyć piwo z Lwówka Śląskiego na sklepowych półkach.
www.lwowekslaski.net, oprac. Sławomir Piguła