Konto usunięte
Punkty: +0/-1
Offline
Płeć:
Wpisy: 752
Znajomi: 2 Dodaj do
|
|
« : 24 Grudzień, 2009, 13:36:29 pm » |
|
Dzisiaj Wigilia Bożego Narodzenia, która w tradycji chrześcijańskiej to dzień poprzedzający święto Bożego Narodzenia kończący okres adwentu. Zasiądziemy do niej za kilka godzin. Czy jest najważniejszym dniem w roku? To indywidualna sprawa każdego, kto ją obchodzi. W kościele Zachodu Wigilia Bożego Narodzenia jest obchodzona jak wiemy 24 grudnia. W kościołach wschodnich: greckokatolickim i prawosławnym 6 stycznia (w związku z posługiwaniem się kalendarzem juliańskim), a w Kościele ormiańskim – 5 stycznia. Tradycyjnie wieczerza wigilijna rozpoczyna się wraz z pierwszą gwiazdką na niebie. Jest to symboliczne nawiązanie do Gwiazdy Betlejemskiej, oznaczającej narodziny Jezusa, którą wg Biblii na wschodniej stronie nieba ujrzeli Trzej Królowie. Za jedną z najbardziej tradycyjnych kolacji wigilijnych, przyjmuję się w Polsce. W różnych regionach naszego kraju, podaję się różne potrawy, jednak zasada jest jedna. Są to dania skromne, bezmięsne z wyjątkiem ryb. Rozpoczynamy od łamania się opłatkiem, pozostawiamy na stole nakrycie dla przypadkowego, głodnego gościa, pod obrus wkładamy siano, nad stołem do żyrandola mocowana jest wiązanka jemioły. Wcześniej ubiera się choinkę. Później gospodarz dzieli prezentami. Podobnie jak w Polsce Wigilię obchodzi się na Litwie. Natomiast u naszych zachodnich sąsiadów w Niemczech, Wigilia to uroczysta , tradycyjna, rodzinna kolacja, zazwyczaj złożona z dwóch dań mięsnych i deseru. Do kolacji pije się czerwone lub białe wino w zależności od rodzaju potrawy a następnie podaje się kawę, ciasta i lody. Niemcy, których tradycje rodzinne sięgają Dolnego Śląska, szczególnie Wrocławia i całej południowej części regionu na Wigilię przygotowują uwaga: tzw. Polski sos z ziemniakami lub kluskami śląskimi i zasmażaną kapustą kiszoną. Do tego pije się sznapsa ( 37% wódkę ) i piwo. Sos składa się z kilku rodzajów kiełbasy i mięsa wieprzowego oraz wołowego. Najdziwniejsze jest to, że taki rodzaj sosu nie występuje nigdzie w Polsce, mimo to nazywa się Polnischer Sosse. Tradycyjna kolacja wigilijna kultywowana jest także na Bawarii. W pozostałych landach podczas kolacji podawana jest sałatka ziemniaczana z kiełbaskami musztardą, a do tego piwo. A jak jest w innych krajach Europy? W Wielkiej Brytanii praktycznie Wigilii nie obchodzi się. W pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia charakterystycznym daniem obiadowym jest pieczony indyk z borówkami. W Boze Narodzenie tez rozdają sobie prezenty. Wigilii nie ma również w Holandii i coraz częściej w Belgii, gdzie zamieniana jest na uroczyste śniadanie świąteczne w restauracji.We Francji najważniejszy jest obiad świąteczny, z pasztetem z gęsiej lub kaczej wątróbki, ostrygami i wędzonym łososiem. Powszechnie podczas Wigilii jada się mięso, zwłaszcza indyka.W Danii podczas Wigilii podaje się pieczoną kaczkę a na zakończenie ryż z migdałami. W Norwegii podczas Wigilii podaje się żeberka wieprzowe (po norwesku Ribbe) i gotowane mięso owcze (po norwesku pinnekjøtt) lub specjalne danie przygotowane z solonej oraz gotowanej ryby (która wcześniej leżała w ługu sodowym przez 2-3 dni), którą następnie podaje się z boczkiem. Potrawa ta nosi nazwę Lutefisk. W Belgii Wigilia jest dniem przeznaczonym na ceremonie religijne i przedstawienia upamiętniające narodziny Jezusa. W Grecji w świąteczny wieczór dzieci chodzą od domu do domu i zbierają słodycze w zamian za śpiewanie kolęd. Na każdym stole znajdziemy Chleb Chrystusa, duże słodkie bochenki w różnych kształtach i z różnymi zdobienia. 24.12.2009, Sławomir Piguła, Berlin
|