|
|
« : 17 Marzec, 2008, 23:02:29 pm » |
|
SKLADNIKI: Składniki na 4 porcje 45 dag żółtego sera kalafior (może też być mrożony) 3 cebule 50 dag pomidorów olej sól, pieprz, cukier gałązki natki pietruszki
ETAPY PRZYGOTOWANIA: 1. Kalafior umyć i podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę z solą, do wrzątku wrzucić kalafior, ugotować i odsączyć. 2. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki lub ósemki. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać pomidory i dusić przez 20 min., mieszając. Połowę żółtego sera pokroić w plasterki, drugą zetrzeć na tarce. Przygotowany sos pomidorowo-cebulowy przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. 3. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem ułożyć plasterki żółtego sera, różyczki kalafiora, a następnie polać sosem i posypać startym serem. 4. Do nagrzanego piekarnika wstawić naczynie i zapiekać w temp. 180 stopni C przez około 20 minut. Przed podaniem zapiekankę ozdobić gałązkami pietruszki.
|